Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 12 januari 2023
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)
Fotograaf en filmmaker Jan van IJken verzamelde op diverse plekken in Nederland plankton uit zowel zout-als zoet water. Vervolgens filmde en fotografeerde hij het door zijn microscopen. Het resultaat onthult de schoonheid en de delicate structuren van de organismen in groot detail. Jan van IJken zal vertellen over de verschillende soorten plankton en hoe belangrijk het is voor al het leven. Door klimaatverandering en de opwarming en verzuring van oceanen wordt plankton bedreigd. Jan van IJken zal ook vertellen over zijn eerdere werk. Het project Planktonium bestaat uit een korte film (15 min) en een fotoboek (verschijnt december 2022). In de pauze kunt u zijn nieuwste fotoboek kopen en laten signeren. Tot 15 januari is zijn film op groot doek te zien in Museum De Lakenhal in Leiden.
Locatie : De Papaver – Delft Datum : donderdag 9 februari 2023 Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)
In plaats van de eerder aangekondigde lezing over de Ecocampus – TUD wordt de in oktober uitgestelde lezing over ‘De stad als bos’ gegeven door professor R. van der Velde. Op de websites van de drie in Delft actieve verenigingen: IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft staan alle lezingen en andere activiteiten vermeld.
Atlas van boomstad Delft
Delft is niet alleen een stad van mensen, of van gebouwen, maar ook een stad van bomen. Omdat we in de toekomst meer bomen moeten gaan planten in en rond bestaande steden, is kennis van het verleden van bomen en boomcomplexen in de stad maar ook over de hedendaagse complex aan bomen als ruimtelijke ’taal’. Bomentaal gaat over het ordenen, benoemen en tonen van kenmerken van verschillende boomstructuren. De TU Delft doet onderzoek naar ‘Urban Forestry’ en gebruikt onder andere Delft om het ‘vocabulaire’ van deze boomtaal te achterhalen. Bijzonder hierin is de vorm van de driedimensionale, stedelijke ruimte, bepaald door de relatie tussen boomsoorten, plantverbanden, boomstructuren en hun specifieke locatie.
Spreker : Cor Noorman, Beheerder van De Groenzoom
Op 9 maart 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur tot ongeveer 22:00
Plaats : De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft
Toegang gratis
Ook gelijktijdig online te bekijken, via het youtubekanaal : https://youtube.com/live/McxCBU9pDpk
Inhoud lezing
Tussen Berkel en Rodenrijs, Pijnacker en Zoetermeer ligt een natuur- en recreatiegebied van 450 ha groot. Het is nog betrekkelijk jong, in 2010 is begonnen met de aanleg, dus nog volop in ontwikkeling. Maar nu al is het een aantrekkelijk weide-, plassen, en slotengebied waar het goed toeven, fietsen en wandelen is. En door goed beheer zijn al heel wat vogels, vlinders en ander insecten te vinden. Soorten die onder andere genoemd worden zijn: lepelaar, argusvlinder, haas, libellen, grutto, zwarte ibis, buidelmees, steltkluut en oranjetipje. Door de waterrijkdom zijn ook de kievit, grutto, tureluur en kluut hier (broedend) te vinden.
Een heel interessant gebied dus, dat deel uitmaakt van de Groen-blauwe slinger, de ecologische verbinding tussen Midden-Delfland (Ackersdijkse Plassen) en het Groene Hart. Cor Noorman is al vanaf het begin bij dit gebied als beheerder betrokken en vertelt 9 maart over het gebied en zijn bezigheden, wat er allemaal nodig is voor een goed beheer en wat dat oplevert. En natuurlijk geeft hij tips om het gebied te bezoeken en vertelt hij over wat er te zien en te beleven valt in het gebied.
Organisatie
Deze lezing wordt georganiseerd door drie natuurverenigingen: IVN Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft en omstreken.
Locatie : De Papaver – Delft
Datum : donderdag 13 april 2023
Aanvang : 20:00 (tot ongeveer 22:00)
Ernst Raaphorst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij neemt ons tijdens deze lezing mee in de wereld van (water)planten en (water) dieren die te vinden zijn in de grachten, sloten en plassen in en rondom Delft. Wat kunnen we zoal aantreffen in ‘onze’, wateren en wat vertelt dat over de waterkwaliteit?
Wat doet het Hoogheemraadschap om de kwaliteit van het water te behouden en te verbeteren en wat kunnen we zelf doen? Ook vertelt hij over de nationale waterdiertjestelling, waaarom dat belangrijk is en hoe je hieraan mee kan doen. Deze laatste lezing van het seizoen loopt mooi vooruit op de jaarlijkse slootjesdagen die in juni georganiseerd worden door het IVN.
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De eerste lezing is 12 oktober 2023.
“De TU-campus zou een proeftuin moeten zijn voor de steden van de toekomst. De stad heeft al veel natuurlijke systemen verstoord. Het gaat lang goed, maar op een gegeven moment gaat het mis. Dat zie je aan grote thema’s zoals klimaatopwarming, gezondheidsproblemen en de stikstof-crisis. Bij het Urban Ecology Lab stellen we de vraag hoe je steden door synergetisch ontwerpen zo natuurlijk mogelijk kunt maken, van systeemniveau tot de planten en vlinders. De TU Delft campus is daar een proeftuin voor. Hoe willen of moeten we leven over honderd jaar? Dat moeten we nu gaan bouwen en testen, van systeemaanpak tot vlinderroute.”
Spreker: Nico Tillie
Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft
Wanneer: 12 oktober 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis,
Ook gelijktijdig online te bekijken, via:
https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp. De tweede lezing is 9 november 2023.
Spreker: Rafaël Martig
Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft
Wanneer: 9 november 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang: gratis
Ook gelijktijdig online te bekijken, via: https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
2023 is het Jaar van de Scholekster, dit is een alarmroep omdat de aantallen al decennialang sterk afnemen. In het verhaal van Rafel over de scholeksters neemt hij jullie mee in de geschiedenis van deze eigenzinnige vogel. Drie broedseizoenen heeft hij onderzoek mogen doen naar scholeksters op Ameland. Lange tijd waren de stroken langs de kust de enige plek waar broedende scholeksters te vinden waren.
Begin van de 20e eeuw trokken ze de rijke agrarische gebieden in en voegden ze zich bij de traditionele weidevogels. Tegenwoordig zijn ze in heel Nederland te vinden en zoeken ze het graag nog hogerop. Nu het in de traditionele broedgebieden nauwelijks lukt om jongen groot te brengen, is de hoop gevestigd op de stad. Lukt het ze daar wel om voldoende jongen vliegvlug te krijgen en zal de scholekster over een paar decennia vooral bekendstaan als stadsvogel?
Met het citizen science project “Scholekster op het dak” proberen we hier antwoorden op te krijgen.
Camilla Dreef opent de expositie. Om hierbij aanwezig te zijn is aanmelden verplicht. Zie : https://www.vogelwachtdelft.nl/home/?p=12811
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.
Spreker: Kees Mostert
Waar: De Papaver, Korftlaan 6, 2616 LJ Delft
Wanneer: 14 december 2023, 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis
Ook gelijktijdig online te bekijken, via:
https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
Kees heeft al een aantal keer voor ons een lezing gehouden over verschillende onderwerpen. En altijd was het boeiend en waren de foto’s mooi en indrukwekkend.
Deze avond vertelt Kees over zijn reizen naar het hoge noorden. Gebaseerd op twee bootreizen die vanuit Nederland via een aantal Schotse eilanden, Far Oer, IJsland, Jan Mayen en vervolgens langs en door het pakijs naar Spitsbergen voeren. De nadruk ligt op vogels en zeezoogdieren, maar ook het landschap, cultuurhistorie en planten komen aan bod. Veel van deze vogels komen in de winter naar onze streken, maar er zijn ook vogels die in het hoge noorden blijven zoals de ivoormeeuw, koningseider en Stellers eider.
Drie Delftse Natuurverenigingen, IVN-Delft, Natuurlijk Delfland en Vogelwacht Delft, organiseren ieder jaar in de wintermaanden 6 lezingen over een natuuronderwerp.
Janneke van Laar vertelt voor de pauze over botanische kunst, wat wordt er onder verstaan en wanneer en hoe is men begonnen met het exact natekenen van planten? Na de pauze mag u zelf aan de slag. Neem een kneedgummetje, een schetsboekje/papier, 3 potloden (Hb, 2b) en een passer of liniaaltje van 10 cm mee en een bolletje (krokus, blauw druifje bv) om na te tekenen.
Spreker: Janneke van Laar
Waar: De Natuurschuur, Linnaeuspad 3 2616 LT Delft
Wanneer: 8 februari 2024, om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.40 uur
De avond duurt, met koffiepauze, tot ongeveer 22.00 uur
Toegang gratis,
Ook gelijktijdig online te bekijken, via:
https://www.youtube.com/@natuurlezingendelft
Voor deze avond is aanmelden verplicht. Via: natuurlezingenDelft@gmail.com. Aanmelden is niet meer mogelijk: de workshop is vol.
Natuurlezing in De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft.
In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden.
Toine is zelf een (fanatieke) vogelaar en spreekt dus ook vanuit zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. Na de presentatie kun je het boek kopen en laten signeren.
Deze lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal :
https://www.youtube.com/live/jwSbTfKVDz0?si=sFdoUUzXQ030XKDy
[…] Kalender […]
[…] Kalender […]