Hollandse Duinen, auto-excursie

23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie
Start: Korftlaan tegenover de Papaver
Kosten: € 0,07 per kilometer
Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr

Het strand en de pier van IJmuiden vormen een mooie plek aan de kust om zeevogels en trekvogels te spotten, zeker ook in het voorjaar. Soms zijn er ook bruinvissen of zeehonden te zien, maar we concentreren ons natuurlijk op de vogels. Meestal zitten er wel zee-eenden en eiders, maar er is ook kans op duikers, zeekoeten, alken, zaagbekken of een jan van gent. Ook kleine vogels als sneeuwgorzen of oeverpiepers kunnen opduiken. Verder op de pier natuurlijk grote kans op steenlopers en diverse strandlopers.

Voorheen combineerden we de pier met een wandeling door het Zuid-Kennemerland waar we al enkele keren op een (hele) grote horde lange afstandswandelaars stuitten. Daarom gaan we deze keer naar een ander prachtig duingebied: het Noord-hollands duin-reservaat. Ook hier kans op doortrekkende zangvogels, zoals piepers, boomleeuweriken en diverse soorten vink en mees. Daarnaast bewonen ook grotere vogels als spechten, sperwers, haviken en bosuilen dit gebied, en in de duinmeertjes natuurlijk diverse watervogels.

Natuurlezing: Mooie Vogelwoorden

Op 14 maart 2024 van 20:00 tot 22:00 uur in De Natuurschuur, Linnaeuspad 3, 2616 LT Delft.

In zijn nieuwe boek Het mooie vogelwoordenboek zet Toine Andernach bijzonder vogeljargon, vergeten vogelwoorden, maar ook nieuwe woorden in de schijnwerpers. Wat is een geitenmelker? Waar zit de gonysvlek? En van wie profiteert een pelagische kleptoparasiet? In luchtige en informatieve stukjes over mooie vogelwoorden deelt Toine zijn fascinatie voor de manier waarop vogelaars vogels en de vogelwereld in de taal aanduiden.

Toine is zelf een (fanatieke) vogelaar en spreekt dus ook vanuit zijn persoonlijke vogelervaringen in het veld. Na de presentatie kun je het boek kopen en laten signeren.

Deze lezing is ook live te volgen via ons youtube-kanaal :
https://www.youtube.com/live/jwSbTfKVDz0?si=sFdoUUzXQ030XKDy

Halsbandparkieten

Leo Meewisse

Deze fraaie groene vogels, die wel heel nadrukkelijk aanwezig zijn, staan wel te boek als invasieve exoten. Halsbandparkieten verschijnen op steeds meer plekken in Nederland. In 2015 is de knalgroene, luid krijsende vogel bijna ongeveer 6.500 keer gezien. In 2020 ging het al om zo’n 10.000 waarnemingen. De laatste tellingen van SOVON kwam al uit op 21.500 stuks.

Oorspronkelijk komen ze uit India en Centraal-Afrika en zijn mogelijk ontsnapte kooivogels of gewoon losgelaten. Kennelijk hebben ze het best naar de zin on onze stadsparken en vermeerderen ze zich voortvarend. Gevreesd wordt dat ze een concurrent zijn voor onze spechten. Het zijn ook holenbroeders en het is mij een raadsel waar ze allemaal een plek in een boomholte vinden.

In ons verzorgingsgebied heb ik pas twee keer een parkietennest in een boomholte aangetroffen In de Hortus botanicus en het arboretum Bijna jaarlijks vind ik wel eens een overleden exemplaar in een spechtenkast. Dit jaar zelfs twee keer en ook nog eentje die in de uitgang van een boomholte in het arboretum vast zat. Die heb ik er uit verwijderd zodat de holte weer beschikbaar is voor een volgende broedpoging.

Van de zeven spechten kasten die ik heb geplaatst weet ik niet in hoeverre ze zijn gebruikt door de doelgroep. Ik maak de kasten met een holle bodem en denk dat ze geen nestmateriaal gebruiken. Meestal zijn de meesjes ze te vlug af. Gelukkig redden de spechten het wel zijn ze ook duidelijk hoorbaar aanwezig.

Workshop “Braakballen van uilen pluizen”

Marian Koning

In het kader van de tentoonstelling “60 jaar vogels in Delft” zijn er in de papaver diverse activiteiten rondom vogels. Dankzij de braakballen van onze uilenexpert John Kleijweg, kon er een workshop braakballen pluizen georganiseerd worden. De workshop zat al snel vol.

Na een inleidend verhaal en een powerpoint gingen de kinderen uitpluizen wat een uil zoal eet. Geconcentreerd en voorzichtig, haalden ze met behulp van satéprikkers en een pincet de uilenballen uit elkaar en spoelden ze de gevonden botjes en schedeltjes schoon. Daarna probeerden ze met hulp van de zoekkaart uit te vogelen wat ze gevonden hadden. Prachtig om te zien hoe zorgvuldig en geduldig de kinderen te werk gingen.

Voor de activiteit “Fantasievogel tekenen” op woensdag 21 februari zijn er nog plaatsen. Meld je aan op de website van de Papaver!

Foto’s uilenballen pluizen van Lotty Sonnenberg

Voorbereidingen voor een voorspoedig voorjaar

Leo Meewisse

Op zaterdag 17 februari zijn Hans en ik met een heleboel spullen naar het vogeleiland getogen om de lepelaars een warm welkom te bezorgen. Acht meter ladder, een kruiwagen, diverse zagen, tangen, binddraad, lang en kort snoeigereedschap en maar liefst 13 prefab nesten. Deze zijn geproduceerd door de Delftse Natuurwacht.

In de omgevallen bomen, achterin de bekende zichtlocatie, ontdekten we minstens zes flinke houtproppen. Dit zijn onmiskenbaar door de lepelaars zelf gebouwde nesten. De overgebleven eierschalen lagen er onder als bewijs van het succes. (zie foto).

De omgevallen boomkruin bevat veel gevorkte takken wat een ideale ondergrond is om verder op te bouwen. Takken liggen er voor het oprapen. Onze prefab nesten hebben we zoveel mogelijk geplaatst op zichtlocaties zodat de lepelaar-fans naar hartenlust foto’s kunnen schieten.

Terwijl ik hoog op de ladder stond zag Hans vier lepelaars overvliegen. Even later kwam Arnoud vd Berg langs en wist te melden dat hij die ochtend er ook vier had zien overvliegen. Hij had er ook drie gezien in het bosje grove dennen. Zie de bijgevoegde foto. Het voorjaar is begonnen!

Naar Geluiden

Bijzondere waarnemingen in regio

→ zie kaart

Uit het jaaroverzicht 2023

... meer informatie over het jaaroverzicht ...

Activiteiten

mrt
23
za
08:00 Excursie: Hollandse Duinen
Excursie: Hollandse Duinen
mrt 23 @ 08:00 – 17:00
23 maart, 8.00 uur, Hollandse Duinen, auto-excursie Start: Korftlaan tegenover de Papaver Kosten: € 0,07 per kilometer Informatie en aanmelden op donderdag 21 maart tussen 19:00 en 21:00 uur, door Gert van der Horn. Tel: telefoonnr … Lees verder
mrt
30
za
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
mrt 30 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder
apr
3
wo
19:30 Cursus “Vogels kijken voor begin...
Cursus “Vogels kijken voor begin...
apr 3 @ 19:30 – 22:00
De cursus voor 2024 is al helemaal vol. Eventuele aanmeldingen komen op de wachtlijst. Na de enthousiast bezochte cursus Vogels kijken voor beginners in het voorjaar van 2023, pikken Toine Andernach en Hans de Winter … Lees verder
apr
6
za
07:00 Excursie bij de cursus “Vogels k...
Excursie bij de cursus “Vogels k...
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Excursie voor de deelnemers aan de cursus “Vogels kijken voor beginners”.
07:00 Voorjaarswandeling in Delftse Hout
Voorjaarswandeling in Delftse Hout
apr 6 @ 07:00 – 10:00
Data: Vijf zaterdagen van 30 maart t/m 27 april, 07.00 uur Aanmelden: is niet nodig. Start: Korftlaan tegenover de Papaver Met de komst van de lente worden er in De Delftse Hout vijf wandelingen georganiseerd door … Lees verder

Thank you for your upload